vrijdag 17 februari 2012

bericht van BOCO: aankondiging van daguitstap naar Noord-Frankrijk - Excursion

Mag ik jullie vragen om de aankondiging van de daguitstap naar Noord-Frankrijk te verspreiden ? Beide musea zijn de moeite waard.
boco brussel
Marc Maes, stafmedewerker
Cultuurcoördinator SGR Brussel GO!
Oudstrijderslaan 200
1140 Brussel
02/727 06 79 - Fax: 02/702 30 60

KUNSTUITSTAP VILLENEUVE D’ASCQ – TOURCOING
WOENSDAG 18 APRIL 2012  8.00 UUR
PROGRAMMA
Vertrek om 8u op de esplanade van het Jubelpark (voor Autoworld). 
Aankomst in Villeuneuve rond 10u.
bezoek Museum LaM -  Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut 
ofwel zorgt iedereen zelf voor boterhammetjes of ook restaurant ter plekke (zie website van het museum).
Rond 15u vertrek naar Tourcoing 
Aankomst in Tourcoing rond 15u30
bezoek MUba Eugène Leroy I Tourcoing
Vertrek rond 18uur 
Terug in Brussel rond 20 uur.
Slechts één manier van inschrijven : stort € 33 per persoon op rekening 001-3164635-86  van BOCO vzw  met vermelding “Tourcoing” en de namen van de personen voor wie u betaalt. Inschrijvingen worden afgesloten op 1 maart. Indien er dan meer dan 20 betalende deelnemers zijn, kunnen bijkomende inschrijvingen nadien nog aanvaard worden. Inbegrepen: busreis en toegang tot de twee musea.
Wie kan mee ? Iedereen die verbonden is aan de Scholengroep Brussel GO.
LaM in Villeneuve-d'Ascq  
Met ruim 4500 werken en drie collecties is het LaM – Lille Métropole Musée d’Art Moderne, d’Art Contemporain et d’Art Brut een unieke museumformule. In twee prachtige gebouwen kan je drie indrukwekkende collecties kunst uit de 20e en 21e eeuw bewonderen. Het museum is ontworpen op ooghoogte en gemaakt op mensenmaat. Het dompelt je op een originele manier onder in zijn sobere ruimten en zijn beheerste licht. Het schetst een beklijvend beeld van de moderne kunst, de hedendaagse kunst en de outsider art. Ontdek ook de Engelse tuin van het LaM, met zijn monumentale beelden van o.a. Calder, Picasso, Deacon. Een bezoek aan het LaM is een reis door de kunstgeschiedenis van de 20e en 21e eeuw vol ontmoetingen en wonderbaarlijke ontdekkingen.
Tijdelijke tentoonstellingen oa.
Collectionneur de mondes - œuvres d’art brut de la collection de Korine et Max E. Ammann  http://www.out-of-art.nl/files/2009-2/Amman.pdf
In twintig jaar tijd hebben de Zwitserse verzamelaars Korine en Max E. Ammann een grote collectie van meer dan 5000 werken samengesteld van kunstenaars met een handicap, gedetineerden, spiritisten of uitgeslotenen in de marge van onze samenleving. Ze  reizen over de hele wereld om kunstenaars te ontmoeten en te ontdekken. Hun collectie omvat zowel beroemde als minder bekende kunstenaars.
Intuitie is de maatstaf tot het aanschaffen van de kunstwerken.
Singulier(s)/Pluriel. Le Cnap au LaM
Louise Bourgeois, Daniel Buren, Olivier Mosset, Michel Parmentier, Art & Language, Maurizio Nannucci, Allan McCollum, Hannah Collins, Mona Hatoum en Kiki Smith.
MUba in Tourcoing  
Gelegen in een prachtig herenhuis  uit 1865, combineert het museum voor schone kunsten Eugène Leroy hedendaagse en klassieke kunst, traditionele en levendige kunst. Zo wordt Rembrandt, schilder uit de gouden eeuw geconfronteerd met Mullican , artiest uit de 21 e eeuw.Een echt museum –laboratorium, op zoek naar de artistieke creatie. Een speciale zaal is gewijd aan de collecties van kunstverzamelaars.
In 2009 heeft een belangrijke donatie van werken van eugène Leroy het museum een referentie van deze schilder gemaakt.
Tijdelijke tentoonstellingen 
MARKUS RAETZ : ESTAMPES, SCULPTURES
De Zwitserse kunstenaar Markus Raetz (°1941) is weliswaar een gevestigde waarde op de internationale kunstscène, maar staat vandaag toch minder in de belangstelling.
Zijn kunstwerken blijven evenwel verbazen alsof ze werden gemaakt door een tovenaar: poëtisch, ironisch en vaak erotisch.
Markus Raetz daagt de kijker constant uit en zijn werk ontplooit zich zeker nooit in één oogopslag.
Zijn tekeningen, grafiek, polaroids, schilderijen en sculpturen zijn gebouwde illusies die onze waarneming steeds prikkelen en in vraag stellen.
IANNIS XENAKIS DESSINATEUR : A L'AUBE DE L'OEUVRE
Aan de hand van tekeningen, aantekeningen en documenten uit zijn familie-archief biedt deze tentoonstelling  een ander perspectief op het werk Iannis Xenakis (1922-2001).
De tentoonstelling wil laten zien hoe de verwondingen en de drama's van opeenvolgende ervaringen in zijn jeugd zijn muziek hebben gevormd. 
De tentoonstelling analyseert hoe deze jonge man, een politiek vluchteling met een passie voor muziek, in eerste instantie werkzaam als ingenieur bij Le Corbusier er in is geslaagd om een nieuwe visie op architectuur en muziek te creëren
en richt zich in het bijzonder op zijn samenwerking met Le Corbusier aan het Phillips Paviljoen op de wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel, waar er een vermenging ontstond van architectuur, muziek en tekenen.  
Het was in feite de eerste multimediashow, waarin Philips met Le Corbusier / Xenakis als architect en Varèse als componist op voorbeeldige wijze multiple-screen-projectie en quadrafonie als wereldprimeurs presenteerde. 
Dit paviljoen  heeft van meet af aan de belangstelling van de architectuurwereld gaande gemaakt door zijn merkwaardige conceptie en zijn fantastische vor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten